UIA, eli Union of International Associations julkaisee vuosittaisen listan maailman suosituimmista kongressikaupungeista. Union of International Associations tarkoittaa Kansainvälisten järjestöjen liittoa. Kyseisen järjestön tarkoituksena on kerätä ajankohtaista tietoa kansalaisyhteiskunnasta. Union of International Associations -järjestö tarjoaa myös kattavaa tietoa kansainvälisten järjestöjen kokoustoiminnasta ja aktiviteeteista. Järjestö on vuodesta 1949 alkaen kerännyt tietoa kokouksista ja kongresseista kansainvälisinä tilastoina kautta koko globaalin maailman.
Suomen pääkaupunki Helsinki on Pohjoismaiden suosituin kongressikaupunki
Helsinki on aina tunnettu aktiivisena ja luotettavana kokouskaupunkina. Helsingin huomattavampia valtteja ovat yleisesti erilaisten kongressitapahtumaan kuuluvien palvelujen järjestelmällisyys ja tehokkuus sekä erittäin hyvä yhteistyö alan toimijoiden kanssa. Helsingin kattavaa kokous- ja kongressialan kehitystä on seurattu historian lehdillä aina vuodesta 1975 nykyhetkeen asti. Helsingissä ovat vierailleet sekä suuret maailmanluokan suosituimmat “tähdet” että myös politiikan kärjessä olevat johtajat, kuten eri maiden pääministerit ja presidentit.
Helsinki kongressi- ja kokouskaupunkina ennen sekä nykyään
Helsingin roolia kongressikaupunkina on aina ylistetty. Asiasta on tehty runsaasti tutkimuksia ja haastateltu henkilöitä, jotka ovat työskennelleet kokous- ja kongressialalla erilaisten kansainvälisten tapahtumien aikana Helsingissä. Helsingin roolista ja suosiosta maailmassa kertoo paljon myös se, että kylmän ja pitkän sodan jälkeen Suomi sai kesäolympialaiset vuonna 1952. Vuonna 1973 Helsingissä järjestettiin ETYK -kokous, eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin alainen ulkoministereitä koskeva tapaaminen. Vuonna 1975 puolestaan pidettiin ETYK -huippukokous Helsingissä, johon maailman johtajat kokoontuivat. Tiesitkö, että Helsingissä on vuosittain järjestetty jopa 100 globaalia kokousta- tai konferenssia, seminaareja, teemapäiviä, erilaisia tapahtumia ja kansainvälisiä yrityskokouksia. Helsingin tunnettuus maailmalla on hienosti lisääntynyt ja pääkaupungin liike-elämä saanut uutta puhtia.
Kongressien aiheet ja osallistujien nimet jäävät aina historian lehdille. Nykyään kongressien arkistointi ja tilastonti onnistuu mukavasti huipputehokkaan imac 27 -tietokoneen avulla. Tehokkaan Apple-tuotteen hankit mukavasti verkosta edulliseen hintaan, joten tutustu tuotteisiin jo tänään.
Helsingissä järjestettävien kongressien ja tapahtumien keskimääräinen osanottajamäärä on 200 osallistujaa, mutta suurimmat kansainväliset kokoukset ja konferenssit ovat vetäneet osallistujia jopa tuhansittain. Kongressivieraat käyttävät luonnollisesti myös rahaa Helsingin matkan aikana erilaisiin palveluihin, hotelliin, ravintolapalveluihin ja esimerkiksi erilaisten matkamuistojen ostamiseen. Helsingin ainutlaatuisina vahvuuksina mainitaan usein laadukkaat hotellit ja kokoustilat, ammattitaitoiset ja ystävälliset palveluntuottajat sekä Helsingin meri, luonto, turvallisuus ja kulttuuriin kuuluvat tavat. Suomi on erityisesti tunnettu rehellisyydestään kaikkialla maailmassa. Helsinki-Vantaan lentokenttä on aina myös nauttinut positiivista huomiota kansainvälisissä kokouksissa ja kongresseissa. Finnair Lounge on valittu maailman parhaimmaksi loungeksi vuonna 2011.
FCB, eli Finland Convention Bureau ylläpitää kansainvälistä tietokantaa erilaisista kongresseista- ja järjestökokouksista. Suomen kokous- ja kongressialan kehittymisen on katsottu alkaneen 1970 luvun puolivälissä, jolloin myös ETYK -kokous osaltaan vauhditti alan kehittymistä Suomessa ja Helsingissä.
Kansainvälisten kongressien kriteerit Helsingissä
Kansainvälisten kongressien asetetut kriteerit ovat muuttuneet jo useamman kerran Suomen oloissa. Katsotaanpa tilannetta Helsingin kohdalta vuosilta 2000-2003 ja vuoden 2004 jälkeen.
Kongressien kriteerit Helsingissä vuosina 2000-2003
- Kongressiin pitää osallistua vähintään 30 henkilöä
- Osallistujia pitää olla vähintään neljästä maasta
- Osallistujista 40 % tai enemmän pitää olla ulkomailta
- Tapahtuman pitää kestää vähintään kahden päivän ajan
Kongressien kriteerit Helsingissä vuoden 2004 jälkeen
- Kokoukseen pitää osallistua vähintään 10 henkilöä
- Osallistujia pitää olla vähintään kahdesta maasta
- Osallistujista vähintään 20 % pitää olla ulkomailta
- Tapahtuman keston pitää olla vähintään yksi päivä, eli käytännössä ainakin neljä tuntia
Keskeiset toimijat Helsingissä kokous- ja kongressialalla ovat Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston kongressiyksikkö, eli Helsinki Convention Bureau ja Työ- ja elinkeinoministeriön alainen Suomen Matkailun edistämiskeskus.